KÉPZŐMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY

A fényképezés feltalálása és általános elterjedése előtt képzőművészeti alkotások örökítették meg a színházi alkotókat, s ezek idézték fel a színház látványvilágát is. A közel 4800 darabos gyűjtemény, melynek elsősorban forrásértéke jelentős, átfogó képet ad a magyar színháztörténet kiemelkedő és kevéssé ismert alakjairól a 19. század elejétől napjainkig.

Legkorábbi darabja a 18. századból származó színpadkép, a 19. századot elsősorban festmények, grafikák és szoborportrék reprezentálják, a 20. századi anyag azonban rendkívül sokszínű. A kollekció jelentős része színész-ábrázolás: portrék, karikatúrák, jelenetképek. A technikai összetétel változatos: a gyűjtemény gerince szobrokból, festményekből és grafikákból áll, de jelentős az érem- és plakettgyűjtemény is, számos halotti maszk és halottas ágyon készült rajz is növeli a tár sokszínűségét.

Az amatőr munkák mellett kiemelkedő művészek alkotásai is jelen vannak: Barabás Miklós, Orlai Petrich Soma, Márffy Ödön, Márk Lajos és Kisfaludi Stróbl Zsigmond művei.

Ritkaság értékűek a színházi alkotók képzőművészeti munkái: Csortos Gyula néhány festménye, Latinovits Zoltán iskolai- és műegyetemi rajzai, Deák B. Ferenc festményei, Hetés György érem- és szoborgyűjteménye, Páger Antal, Somogyvári Rudolf rajzgyűjteménye gazdagítja múzeumunkat.

A

 

KUTATÓSZOLGÁLAT:

hétfő, szerda: 9.00 – 16.00 óra

A gyűjtemény kutatási engedéllyel kutatható, mely letölthető innen!

A kutatási szabályzat itt olvasható.

A

MUNKATÁRSAK:

dr. Ács Piroska (főmuzeológus, gyűjteményvezető): 061 225 0874,  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Megyery Noémi (muzeológus): 061 375 1184/116, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.